Handleiding gebruik Vitamine C
ter preventie en genezing

Even iets anders dan tekst - hieronder een onderwerp dat me aan het hart gaat.
Ik deel graag mijn ervaringen en bronnen. Aanvullingen welkom.

------

"Take as much vitamin C / Until you are symptom free / whatever the amount may be"

Andrew W. Saul, the Megavitaminman

 

Handleiding voor het gebruik van Vitamine C ter preventie en begeleiding van infecties

Opmerking: veel van de bronnen en links hieronder leiden naar wetenschappelijk onderzoek. Daarvoor moet de geïnteresseerde zich wel even in de materie verdiepen. Wie zelf wil zoeken, kan op PubMed peer reviewed onderzoek naar de effecten van C vinden.

Je kunt zelf veel doen om je immuunsysteem te versterken. Vitamine C in hogere doseringen is een beproefde aanpak, maar elke dag een extra sinaasappel en/of een kiwi is niet genoeg. Hieronder meer over hoe dan wel en waarom.

Vitamine C is een eenvoudige, maar veelzijdige stof die betrokken is bij honderden processen in ons lichaam:

  • Breed-spectrum anti-viraal middel
  • Anti-oxidant
  • Werkt preventief bij hart- en vaatziekten en kanker

Lang geleden maakte de mens zelf vitamine C aan, net zoals nu nog de meeste dieren. Door een genetische mutatie doen we dat niet meer; de hoeveelheden die nodig zijn voor een gezond lichaam moeten we nu dus helemaal uit voeding halen, maar dat lukt niet meer. Bijslikken is de enige optie. Gelukkig is dat effectief, veilig, eenvoudig en niet duur. Lees meer hieronder.

Vormen van Vit. C

  • Ascorbinezuur: ongebonden vorm
  • Calcium ascorbaat: ascorbinezuur gebonden aan calcium zodat het minder zuur is
  • Magnesium ascorbaat: ascorbinezuur gebonden aan magnesium
  • Ester C: ascorbinezuur meestal gebonden aan calcium
  • Natrium ascorbaat: ascorbinezuur gebonden aan natrium
  • Liposomale vit. C: in vetzuur opgeloste natriumascorbaat, niet zure vorm van C die tot 5x beter opgenomen wordt dan wateroplosbare vit. C

Elke vorm heeft eigen voor- en nadelen

Gewoon ascorbinezuur (ongebonden) kan twee elektronen afstaan en is in die zin het krachtigst (en het voordeligst). Het is wel enorm zuur en dus slecht voor de tanden. Het handigste is deze vorm in capsules te slikken (liever geen tabletten, deze zitten altijd vol met vulmiddelen, je kunt zelf capsules maken). Of in water oplossen en met een rietje op drinken. Zeer geschikt om in grote hoeveelheden te slikken mits je maag daar tegen kan.

De gebonden vormen van ascorbinezuur kunnen één elektron afstaan, wat wil niet zeggen dat je er dan veel meer van zou moeten slikken. Maar als antioxidant werkt het iets minder. Doordat ze gebonden zijn, zijn ze niet zuur meer.

Calciumascorbaat: is minder aan te raden. Zeker als je het in grotere hoeveelheden wilt gaan slikken, je krijgt veel te veel calcium binnen. Daar hebben we zeker hier al helemaal geen gebrek aan.

Magnesiumascorbaat is in die zin handiger omdat we vaak een magnesium tekort hebben maar ook in heel grote hoeveelheden niet aan te raden.

Ester C: is vaak gebonden aan calcium dus ook niet geschikt om te slikken in hoge doseringen. Soms zitten er nog andere stoffen bij. Bovendien is het veel duurder dan andere vormen.

Natriumascorbaat is heel handig als je veel wilt slikken en last krijgt van de zure vorm. Dit is ook de vorm die in een infuus wordt gebruikt en in de liposomale C. C heeft natrium nodig om goed in de cellen te komen, dat zit hier dus al bij in.

Liposomale C: zeer goed opneembaar en handig als je hoge doseringen wilt slikken als je b.v. ziek bent. Het is prettig in te nemen. Het is echter zeer kostbaar, bij normaal gebruik volstaat gewone C prima.  

Meerdere vormen van C kunnen daarnaast bioflavonoiden toegevoegd hebben, ook deze zijn niet geschikt voor hoge doseringen. Pillen en capsules hebben ook vulmiddelen in zich, ook dit is niet geschikt om in hoge doseringen te slikken.                 

Conclusie: voor gebruik in hoge tot zeer hoge doseringen bij ziekte zijn geschikt: ascorbinezuur als poeder of in zelfgemaakte capsules, natrium ascorbaat als poeder en liposomale C.

 
Gebruik het door de dag heen, tot darmtolerantie

Ascorbinezuur is een wateroplosbare stof, wat betekent dat hoe vaker verspreid over de dag ingenomen, des te beter het werkt, ook de liposomale. Bij elke maaltijd innemen geeft al een goede spreiding.

Schattingen en ervaring met gebruik geven aan dat de meesten van ons een dagelijkse behoefte hebben van 2-6 gram. Dit kun je makkelijk uitvinden door de darmtolerantiegrens op te zoeken. Doe dit op een dag dat je thuis bent, er zal enige winderigheid ontstaan, wel fijn als je dan niet net in een vergadering zit.

Neem, nadat je wakker bent geworden, 1 gram C in en herhaal dit elk half uur. Mocht je op een gegeven moment teveel honger krijgen en moeten ontbijten wacht dan na het ontbijt een uur voor je de volgende neemt. Eten in de maag vertraagt de opname enigszins.

Op een gegeven moment zullen je darmen wat gaan rommelen. Dat betekent dat je darmen geen C meer opnemen omdat je verzadigd bent. De zuurgraad verandert en daardoor ontstaat lucht. En dan ontstaat winderigheid, met een heel specifieke geur. Het kan allemaal geen kwaad, darmkrampen zijn er in de regel niet. En het gaat meestal binnen een half uur over. Ook kun je wat diarree krijgen als je echt te veel hebt binnengekregen, of een 'loose stool'. Gaat vanzelf weer over. Het is dus niet nodig om door te gaan tot je diarree krijgt, beetje winderigheid is voldoende.

Stel dat je in totaal 6 gram hebt ingenomen. Dat ligt je optimale dagelijkse hoeveelheid op ongeveer 5 gram (80%) per dag. Maar dit kan per dag verschillen, stress heeft bijvoorbeeld ook invloed.

Bij 4 gram kom je dagelijks uit op ongeveer 3 gram etc.

Ligt de grens nu (langdurig) veel hoger, dan kan het zijn dat je een virus hebt waar je lichaam mee bezig is, of er is een toxische belasting (roken bijv.) Is dit van langdurige aard dan is het aan te raden om een bezoek te brengen aan een orthomoleculaire therapeut of arts om te kijken wat er aan de hand is. Zie pag. 48 van het Gouden boekje voor de gezondheid van Gert Schuitemaker)

Gebruik van C bij ziekte

Stel je voelt een verkoudheid of griep opkomen.

Start met een boost van 1 zakje liposomaal als je die in huis hebt.

Daarna elke 15 minuten 2 gram C. Ga hiermee door tot de symptomen zakken en/of de darmtolerantiegrens bereikt is. Dat kan als je echt ziek aan het worden bent, wel een paar uur duren. Dan wacht je tot de winderigheid over is en ga je weer door. Drink genoeg, het is belangrijk om alles goed te laten doorstromen en voldoende afvalstoffen te kunnen uitscheiden in de urine.

Je kunt ook af en toe een zakje liposomaal nemen en kijken of je de grens dan sneller bereikt. Het is ook handig om 1-2 zakjes in te nemen voor je gaat slapen, of ‘s nachts tussendoor. Dat is het lastigste, om tijdens de nacht die grens vast te houden. Vaak moet je in de ochtend weer opnieuw opbouwen en zijn de symptomen ook even terug.

Als de darmtolerantie grens echt bereikt is, zal je merken dat je symptomen meteen afnemen. Keelpijn verdwijnt, koorts zakt en een lopende neus of hoesten stopt. Dit is echt wonderbaarlijk om mee te maken. Bij griep moet je dit wel een dag of drie volhouden maar dan ben je er ook meteen helemaal vanaf. Helemaal lekker voel je je gedurende die dagen niet, maar het staat in geen enkele verhouding tot echt griep krijgen waar je wel 2-3 weken mee bezig bent. Een verkoudheid kun je zo vaak in 1-2 dagen ‘uitzieken', met nauwelijks symptomen.

Voorbeelden van benodigde hoeveelheden:

  • Verkoudheid: ca. 30 gram per dag
  • Griep: ca. 100 gram per dag
  • Ernstige infecties zoals longontsteking, legionella, ernstige griep als Covid 19: ca. 150-250 gram per dag.

Feiten en fabels over vitamine C

“Ascorbinezuur is helemaal geen vitamine C. In de natuur komt het alleen maar voor met heel veel andere stoffen”. Het klopt dat in de natuur, in groenten en fruit, ascorbinezuur altijd vergezeld gaat van een heleboel andere stoffen die waarschijnlijk de opname en het gebruik bevorderen. Echter: als het lichaam zelf nog C zou kunnen maken, dan zou het toch puur ascorbinezuur zijn. Alle dieren hebben dit vermogen, behalve primaten (dus ook de mens) sommige vleermuizen en cavia’s. Wij hebben het gen nog, maar het staat uit; daardoor missen een van de vier noodzakelijke enzymen om C te maken. Daarom worden cavia's (guinea pigs!) vaak gebruikt om op te testen, zij hebben hun natuurlijke vermogen om zich te verdedigen niet meer.

Het vermoeden is dat de mens door een evolutionaire ‘bottleneck’ is gegaan waarbij degenen die geen C aan konden maken een grotere kans hadden om te overleven. C aanmaken kost veel energie, en dat was er toen waarschijnlijk niet (in de vorm van voldoende voeding). Een noodmaatregel dus, op dat moment de enige manier om te overleven. De mens leefde toen in Afrika, waar voldoende fruit aanwezig was om aan de dagelijkse hoeveelheid van 2-4 gram (gemeten bij primaten, wat zij dagelijks binnen krijgen) te voldoen.

Inmiddels leven wij in een ander klimaat, groenten en fruit hebben allang geen optimale hoeveelheden C meer, het ligt tijdenlang in de opslag en wordt onrijp geplukt. Daarentegen is onze dagelijkse behoefte enorm gestegen door stress en toxines. Het is domweg niet meer mogelijk om 2-6 gram vitamine C binnen te krijgen met ons dieet, laat staan de enorme hoeveelheden die nodig zijn bij ziekte.

Dieren die zelf C aanmaken doen dat in de vorm van ascorbinezuur. Een geit onder stress (wat voor stress dan ook, denk aan ziekte) maakt zelf 100 GRAM (100.000 mgr) per dag aan.

Ascorbinezuur werkt dus wel degelijk. Wie zelf gevoeld heeft wat het bij ziekte doet, twijfelt niet meer aan de werkzaamheid. Als je sepsis kunt genezen met een minimale hoeveelheid van 1 gram in een infuus dan staat vast hoe werkzaam het is. (protocol dr. Marik)

“Je plast C allemaal weer uit, onzin om het te slikken”. Van de vitamine C die je inneemt neem je niet alles in één keer op. De rest plas je uit. Er zal dus altijd wat van in de urine terug te vinden zijn. Ook van de vitamine C die zijn werk gedaan heeft zul je resten (in geoxideerde vorm) terugvinden in de urine.

“Vitamine C veroorzaakt nierstenen, het is gevaarlijk om zoveel te slikken”. Nee, Vitamine C veroorzaakt geen nierstenen, degene die dit dacht aan te tonen heeft het buiten het lichaam onderzocht. Het is allang weerlegd. Sterker nog: Vit. C binnen het lichaam lost nierstenen op. (zie deze lezing door Suzanne Humphries  op Youtube). Andrew Saul heeft 20 jaar lang zijn studenten opdracht gegeven om een onderzoek te vinden waar in wordt aangetoond dat C nierstenen veroorzaakt. Ze hebben nooit iets kunnen vinden, dat onderzoek bestaat niet.

 "Het is toch goed om af en toe flink ziek te worden, koorts te krijgen enzo? Deze vraag lijkt te suggereren dat als je vitamine C slikt je het immuunsysteem lui maakt,onderdrukt,  omzeilt, buiten spel zet en het lichaam er makkelijk vanaf komt, het immuunsysteem hoeft niet te werken. Dat is niet zo. C zorgt ervoor dat de afweercellen optimaal hun werk kunnen doen en het immuunsysteem op volle kracht kan draaien.

De concentratie ascorbinezuur in afweercellen is vele malen hoger dan in hun omgeving. Ze hebben het nodig om te doen wat ze doen: indringers aanvallen en opruimen. Echter: bij ziekte zal de voorraad C snel op zijn en als er niet aangevoerd wordt, moet het immuunsysteem het 'back up'-systeem gaan inschakelen. Er worden nieuwe en andere afweercellen opgetrommeld, koorts kan ontstaan. Er wordt van alles uit de kast getrokken om de situatie de baas te worden. Denk aan een leger dat niet genoeg munitie meer heeft, andere drastische maatregelen zijn nodig. En dit is niet zonder gevolgen!

Er worden enorm veel vrije radicalen gevormd die de nodige schade veroorzaken, zeker omdat er duidelijk niet genoeg anti-oxidanten voorradig zijn. Iemand met een zwakke gezondheid of onderliggende problemen kan veel moeite hebben deze situatie het hoofd te bieden. Dat is zeker bij Covid het geval.

Dieren die zelf ascorbinezuur aanmaken worden vrijwel nooit ziek. En als ze ziek worden, is het vaak dodelijk, de aangemaakte hoeveelheid C is dan onvoldoende. Dit is vaak het geval bij ziektes die ontstaan doordat dieren teveel op elkaar gepakt leven in onnatuurlijke omstandigheden. Denk aan kennelhoest bij honden. Geef een hond met kennelhoest extra C en hij zal de ziekte makkelijk overwinnen. De vraag is dus meer: is het goed om het lichaam af en toe tot drastische maatregelen te dwingen om te kijken of alles nog werkt? Waarom zou je? Geef het lichaam voldoende C en het immuunsysteem zal zijn werk optimaal doen, wat bewijst dat alles goed functioneert.

Zo is bij griep het immuunsysteem met voldoende C keihard aan het werk, alle afweercellen functioneren optimaal. Soms kunnen mensen in slechts drie dagen een stevige griep de baas. Er ontstaat een situatie die men 'unsick sick' noemt. Je bent lang niet zo ziek als je zou zijn zonder C maar ook niet helemaal lekker. Na die dagen ben je weer helemaal fit. Dus geen herstelperiode nodig omdat er geen bijkomende schade optrad, er is geen roofbouw gepleegd. Dit kan soms wel vragen om 100 gram C per dag om de darmtolerantie te bereiken. Zoveel heeft het immuunsysteem dan nodig om zijn werk te doen. Wat een noodlijdende toestand om het lichaam dit allemaal zonder C te moeten laten oplossen.

Nog twee voorbeelden van de werkzaamheid van Vit. C

In de jaren 50 speelden drie jongetjes een spelletje. Zij liepen in en uit onder een pesticiden spray installatie die over het land reed. Ze werden ernstig ziek. Een van de jongetjes had Dr. Klenner, een van de grondleggers van deze aanpak, als huisarts. Hij gaf de jongen meteen een C infuus. Hij herstelde binnen een aantal dagen. De andere twee zijn overleden.

Een man die de werking van C kende, werd erg ziek met hoge koorts. De eerste dag nam hij 50 gram C, geen darmtolerantiegrens bereikt. De tweede dag nam hij 100 gram, weer geen grens bereikt. De man was zo gefrustreerd (en ziek) dat hij de derde dag 250 gram innam. In de avond zakte eindelijk de koorts. Twee dagen later ging hij, geheel hersteld naar de dokter. Het bleek dat hij Legionella had gehad, een week eerder opgelopen in een hotel. Twee andere gasten die ook ziek waren geworden zijn overleden.

Als je meer wilt weten over de werking van vitamine C kijk dan naar de lezing van Suzanne Humphries in Stockholm. Deze geeft in ruim 1,5 uur alle infomatie die je nodig hebt over de werking van C en hoe het toe te passen. https://www.youtube.com/watch?v=y0LLX0sgwAU 
Iets kortere versie van een uur: https://www.youtube.com/watch?v=JFT5rdwrNV0&t=1s

Volg Gert Schuitemaker, de Nederlandse Andrew Saul.

Meer goede bronnen staan verder naar beneden vermeld.


Vitamine C kopen

Ascorbinezuur ongebonden

https://www.internetdrogisterij.nl/p/vitiv-vitamine-c-poeder-1000g-859748.html?sqr=vitiv%20C&

Gebonden vorm aan Natrium

https://www.naturalspices.eu/natrium-ascorbaat-e301.html?gclid=CjwKCAjw1v_0BRAkEiwALFkj5uLRWVLXY9GHq6h-UH2SXaG2DeA9uNio5Eaic4RpFVhZzyT9AWQfChoC-cYQAvD_BwE

https://nl.iherb.com/pr/NutriBiotic-Immunity-Sodium-Ascorbate-Crystalline-Powder-16-oz-454-g/10178

https://nl.iherb.com/pr/Now-Foods-Sodium-Ascorbate-Powder-3-lbs-1361-g/785

Liposomale vorm (beter opneembaar dan poedervorm)

https://www.livonlabs.nl/productenbestellen/altrient-c.html

 

Bronnen en achtergronden

De vooroordelen en onwetendheid over vit C zijn enorm, voor wie beslagen ten ijs wil komen, zijn hier nuttige bronnen.

Toegankelijk verhaal met wat geschiedenis: https://vita-info.nl/2009/01/vitamine-c-verhaal/

Document met veel ondersteundend bewijs: https://docs.google.com/document/d/1uLormkjoKO5JMkQh80-nGiKk-X5Ik5idi3gWqwd_Up4/edit

Goede basiskennis: https://www.youtube.com/watch?v=JFT5rdwrNV0

Bewijs van werkzaamheid bij verkoudheid (pdf): /pdf/ortho175VitamineCverkoudheid2.pdf

https://riordanclinic.org/2014/02/high-dose-intravenous-vitamin-c-as-a-successful-treatment-of-viral-infections/

Boek met veel bronnen: https://www.bol.com/nl/p/curing-the-incurable/9200000050913185/?suggestionType=suggestedsearch&bltgh=me5Tnx5F1tcngu1Yb9pLDg.1.2.ProductImage

Boek met beschrijving van vit C bij veel infectieziekten: https://www.bol.com/nl/p/primal-panacea/9200000000908192/

Voeding en corona: http://orthomolecular.org/resources/omns/v17n03.shtml

Vitamine C bij infecties, waaronder Covid-19: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/12/3760

Informatie over doseren tot darmtolerantie: http://www.doctoryourself.com/titration.html

Lezingen/website van Andrew W. Saul, doctoryourself.com. Hier een groot aantal actuele links naar protocollen en onderzoeken.
http://www.doctoryourself.com/vitaminc.html
https://vimeo.com/507515300/b9a3175b26 over C en andere supplementn in relatie tot corona en ter begeleiding van vaccinaties
Ter weerlegging van een studie die zou aantonen dat C geen zin heeft bij corona: https://www.youtube.com/watch?v=tGej519_xuU&feature=youtu.be
Vraag en antwoord: http://orthomolecular.org/resources/omns/v14n12.shtmlDe dochter van Andrew, Helen Saul weet veel over het gebruik van C bij kinderen, ook indien kinderen (toch) gevaccineerd moeten worden.

https://www.bol.com/nl/p/vitamin-c-the-real-story/9200000034513085/?suggestionType=typedsearch&bltgh=tVXudi3IlCjR-kVs-1tM3g.1.2.ProductImage

http://www.orthomolecular.org/resources/omns/v14n12.shtml

Lang artikel met 94 referenties: https://orthomolecular.activehosted.com/index.php?action=social&chash=be83ab3ecd0db773eb2dc1b0a17836a1.233&s=40489f508bc8f1c61c3a832a778385e7

Vit C in combinatie met andere supplementen https://www.youtube.com/watch?v=Fkb8BFda4os&feature=youtu.be

C en Covid-19: https://www.vitaminc4covid.com/ en https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7762433/ en https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=WypUWpxHkiA

Ook over C in relatie tot Covid-19, de Nederlandse arts-apotheker Gert Schuitemaker: https://fitmetvoeding.nl/coronavirus-covid-19-welk-vitamine-c-supplement-moet-ik-nemen-update/ Zie voor achtergronden en updates ook www.ortho.nl

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33549875/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33573699/

https://www.vitaminc4covid.com/podcast/flu-fighters-series-ep-4-the-sharp-end-of-treatment-how-intravenous-vitamin-c-is-saving-lives/

Vitamine C als behandeling van sepsis: https://c-easie.be/

Stuur een bericht om te ontvangen: PDF (boek uit 1974) van Archie Kalokerinos, een Australische wegbereider, over het voorkomen van overlijden en gezondheidsschade bij kinderen.

 

Video's

https://www.youtube.com/watch?v=L0x8CxUKDrc

https://www.youtube.com/watch?v=y0LLX0sgwAU

https://www.youtube.com/watch?v=zfJQTyOklnE
met dit achtergronddocument met veel verwijzingen naar onderzoek: https://www.foundmyfitness.com/topics/vitamin-c

 

In de pers

https://www.gelderlander.nl/nijmegen/ziekenhuizen-onnodig-voorzichtig-met-toedienen-van-vitamine-c~a5432e95/

https://www.rd.nl/artikel/837151-succes-met-vitamine-c-tegen-coronavirus

https://www.vumc.nl/nieuws/nieuwsdetail/hartstilstand-snel-een-infuus-vitamine-c.htm

 

Boeken van Gert Schuitemaker, een grote naam in orthomoleculaire geneeskunde in Nederland

https://fitmetvoeding.nl/in-de-nieuwe-fit-met-voeding-1-2/